Drewniana prasa do serów Browin 411350

Dostępność: dostępny
Realizacja:: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 95,00 zł 95.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Przeznaczenie:
- drewniana prasa do serów z ruchomą dźwignią do użytku domowego,
- do form serowarskich o średnicy min. 7,5 cm, max 16 cm oraz max wysokości 20 cm.

Nacisk prasy na formę:
Przy zastosowaniu obciążenia ramienia prasy ciężarem 0,5 kg uzyskujemy nacisk na formę o sile 1,60 kg
Przy zastosowaniu obciążenia ramienia prasy ciężarem 1 kg, uzyskujemy nacisk na formę o sile 3 kg
Przy zastosowaniu obciążenia ramienia prasy ciężarem 2 kg, uzyskujemy nacisk na formę o sile 6 kg
Przy zastosowaniu obciążenia ramienia prasy ciężarem 3 kg, uzyskujemy nacisk na formę o sile 9 kg
Przy zastosowaniu obciążenia ramienia prasy ciężarem 4 kg, uzyskujemy nacisk na formę o sile 12 kg
Przy zastosowaniu obciążenia ramienia prasy ciężarem 5 kg, uzyskujemy nacisk na formę o sile 15 kg

Maksymalne obciążenie prasy: 10 kg. Przy korzystaniu z prasy należy wykorzystywać jedynie elementy, które zawarte są w zestawie.

MOZARELLA Składniki: - 4 L mleka pasteryzowanego
- 60 ml jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii
- podpuszczka mikrobiologiczna Browin (1 g/10 L mleka)
- 1 g chlorku wapnia Browin
Sposób wykonania:
1. Mleko wlej do garnka, podgrzej do temp. 37-38 °C.
2. Dodaj odpowiednią ilość chlorku wapnia rozpuszczonego w niewielkiej ilości wody, wymieszaj. Pozostaw na 10 min.
3. Następnie dodaj jogurt, zamieszaj. Przykryj i pozostaw na 45-60 min w temp. ok. 38 °C.
4. Dodaj odpowiednią ilość podpuszczki, wcześniej rozpuszczonej w 50 ml przegotowanej wody o temperaturze 37-38 °C. Dokładnie wymieszaj. Pozostaw na ok 50-70 min do wytworzenia się zwartego skrzepu.
5. Wytworzony skrzep potnij w małą kostkę, odstaw na 15 min.
6. Następnie ostrożnie wymieszaj aby oddzielić więcej serwatki (tak aby nierozproszyć wytworzonego ziarna).
7. Podgrzej całość w kąpieli wodnej do temp. 35 °C. Utrzymuj temperaturę przez ok 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.
8. Ziarno przenieś do chusty serowarskiej do odcieknięcia na kilka godzin.
9. Utworzoną masę serową uformuj do wybranego kształtu, a następnie sparz w wodzie o temperaturze 60 °C, a po wyciągnięciu wygnieć w rękach sprawdzając konsystencję.
10. Jeśli ser nie ma ciągnącej konsystencji sparz go ponownie gorącą wodą i wyjmij po 15 min.
11. Kiedy w masie serowej pojawią się nitki, odsącz ser i uformuj kulę.
12. Zahartuj uformowany ser w bardzo zimnej wodzie.
13. Ser przechowuj w odsączonej serwatce w lodówce.

Wszystkie Urządzenia są fabrycznie nowe i oryginalnie zapakowane. Do każdego zakupionego produktu dodajemy paragon lub fakturę vat.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl