Drożdże suszone ENOVINI Browin 400300

Dostępność: dostępny
Realizacja:: 24 godziny
Cena: 3,50 zł 3.50
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Uzyskanie wina z moszczu owocowego zawdzięczamy drobnoustrojom – konkretniej dużej grupie drożdży należących do gatunku Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces bayanus. Stosowane w przemyśle winiarskim, specjalnie wyselekcjonowane i udoskonalane w laboratoriach, szlachetne drożdże winiarskie podzielone są na szereg ras w zależności od preferencji substratowych (rodzaju owoców, stężenia cukru), szybkości i wydajności produkcji alkoholu.

Charakterystyka produktu:

Komórki wysoce aktywnych drożdży, suszone są fluidalnie il.7 g. Pojedyncza dawka wystarcza na przygotowanie do 35 l wina.
Enovini® Saccharomyces cerevisiae - doskonała mieszanka dwóch szczepów drożdży winiarskich, do win owocowych, czerwonych, różowych i białych, nadająca niepowtarzalny bukiet. Zachowują owocowy bukiet. Drożdże Enovini® fermentują w temperaturze 15 - 30°C. Tolerancja na alkohol do ok. 18 %.


Drożdże wymagają dodatku pożywek. Polecamy Pożywkę z witaminą B1 oraz Pożywkę Kombi Vita.

Użytkowanie

W przypadku drożdży suszonych fluidalnie, wstępne namnożenie i uaktywnienie nie jest konieczne. Zalecane jest jedynie wykonanie ich wstępnej rehydratacji, polegającej na wymieszaniu drożdży w ok. 100ml letniej wody i pozostawienie na ok. 15 min w temperaturze pokojowej. Drożdże należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

Zalety szlachetnych drożdży winiarskich
-tolerancja na alkohol ok. 14-18%
-odporność na wysokie stężenia cukru (miodowe lub uniwersalne), dwutlenku węgla, garbników
-wytrzymują większe stężenia siarki np. po użyciu pirosiarczynu potasu
-prowadzony przez nie proces fermentacji jest szybszy, co zmniejsza prawdopodobieństwo zakażeń
-gotowe wino jest stabilne i dobrze odfermentowane
-trwała barwa i odpowiednio dobrany bukiet
Wady prowadzenia fermentacji z udziałem drożdży dzikich
tolerancja na alkohol jedynie do ok. 10%
-mała odporność na kwasy, większe stężenia cukru, duże ilości garbników np.: wino z aronii
-prowadzona przez nie fermentacja nie przebiega do końca
-gotowe wino często jest niestabilne, ulega łatwo zakażeniom
-barwa wina często jest nietrwała
-smak i aromat gotowego wina w dużym stopniu jest wynikiem przypadku
 


UWAGA: We wszystkich etapach przygotowania szczepionki drożdży niezwykle ważne jest zachowanie sterylnych warunków. Szczególna uwagę zwrócić należy na czystość naczynia, w którym namnażane będą drożdże.

Wszystkie Urządzenia są fabrycznie nowe i oryginalnie zapakowane. Do każdego zakupionego produktu dodajemy paragon lub fakturę vat.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl