Termometr piwowarski 0-100 °C 101600

Udostępnij

101600

Producent: Biowin

Realizacja: 

24 godziny

23,00 zł brutto
18,70 zł netto

Zadzwoń i zamów

Udostępnij

Termometr piwowarski - niezastąpiony pomocnik każdego piwowara!

Dzięki niemu każdy piwosz będzie w stanie precyzyjnie określić temperatury, jak i kolejne etapy wymagane w produkcji tego trunku. Czytelna tarcza oraz załączona instrukcja z pewnością znacznie ułatwią proces warzenia piwa.

Zacieranie:

40°C (10-20 min) - przerwa ferulikowa, typowa dla piw pszenicznych, pozwala na uzyskanie nut goździkowych.

50-52°C (10-20 min) - przerwa białkowa – dostarcza drożdżom związków organicznych potrzebnych w trakcie fermentacji. Nie jest wymagana..

62°C (15-60 min) - przerwa maltozowa (scukrzanie) – działa głównie beta-amylaza, dzięki której otrzymujemy cukry fermentowalne. Im dłuższa ta przerwa tym otrzymane piwo będzie bardziej wytrawne.

72°C (15-60 min) - przerwa dekstrynująca (scukrzanie)- działa głównie alfa-amylaza, wytwarzająca cukry niefermentowalne, poprawiające treściwość i wzmacniające słodycz piwa. Im dłuższa ta przerwa tym bardziej treściwe, słodowe piwo.

Na smak i wartość alkoholu w piwie głównie znaczenie mają przerwy scukrzające, regulując czas ich trwania decydujemy jakie piwo otrzymamy. Początkującym piwowarom polecamy scukrzanie w temp 65-67°C, w celu otrzymania optymalnej ilości alkoholu oraz treściwości.

Do 80°C - temp. inaktywacji enzymów. Podgrzanie powyżej tej temp. może spowodować uwolnienie się dodatkowej skrobi przy zdezaktywowanych enzymach. Skutkiem będzie trwałe zmętnienie brzeczki, szybsze psucie piwa i uwolnienie związków niekorzystnie wpływających na smak piwa.

100°C (60 minut) - gotowanie brzeczki/warzenie. Najczęściej na tym etapie przeprowadzane jest chmielenie.

Wymiary:

Szerokość produktu: 7.0cm
Głębokość produktu: 7.0cm
Wysokość produktu: 37.0cm

Gwarancja

2 Lata

Wszystkie Urządzenia są fabrycznie nowe i oryginalnie zapakowane. Do każdego zakupionego produktu dodajemy paragon lub fakturę vat.

Napisz opinię

Termometr piwowarski 0-100 °C 101600

Termometr piwowarski 0-100 °C 101600

 

ZADAJ PYTANIE NASZEMU DORADCY:

* (Wymagane punkty aby być powiadomionym, gdy odpowiedź będzie dostępna) Wyślij zapytanie

Sposób dostawy

Przedpłata
(przelew)

Pobranie

Czas dostarczenia

Kurier DPD

15 zł

20 zł

1 dzień roboczy

Kurier InPost

15 zł

20 zł

1 dzień roboczy

Paczkomaty

10 zł

13 zł

1-2 dni robocze

Pocztex48

10 zł

15 zł

2-3 dni robocze

Odbiór w punkcie

10 zł

15 zł

2-3 dni robocze

Odbiór osobisty

bezpłatnie

-

-

19 innych produktów w tej samej kategorii: